perjantai 11. tammikuuta 2008

Lisää maahanmuuttoa, lisää turvallisuutta

Pari sanaa Suomen sisäisestä turvallisuudesta:

Henkirikosten määrä on Suomessa läntisen Euroopan korkein suhteutettuna asukasmäärään. Suomessa tyypillisiä ovat väkivaltarikollisuuden aggressiiviset muodot kuten henkirikokset ja perheväkivalta. Keskimäärin joka toinen viikko nainen kuolee perheväkivallan seurauksena. Eurooppalaisessa vertailussa Suomi on sijalla 18. [Mil.fi]

Koska Suomen sisäinen turvallisuus on ruvella, Valtioneuvosto on asettanut mielenkiintoisen tavoitteen: "Suomesta Euroopan turvallisin maa vuoteen 2015 mennessä". Hankkeen johtoryhmän puheenjohtajana toimii sisäasiainministerimme Anne Holmlund.

Samaan aikaan sisäasiainministeriö on tehnyt lähes täydellisen linjamuutoksen. Entisen kaltainen Rajamäkeläinen nuivinta on poissa, tilalla virkahenkilön lämmin syli: "Sisäisen turvallisuuden ja maahanmuuton ministeriö rakentaa turvallista, vastuullista ja välittävää Suomea edistämällä moniarvoisuutta, yhdenvertaisuutta ja maahanmuuttoa."

Lisää turvallisuutta Suomelle edistämällä maahanmuuttoa?

Luenko oikein?

Miten tämä on mahdollista? Aivan vastikään Turun Sanomat kirjoitti ulkomaalaistaustaisten henkilöiden tekemien rikosten rajusta kasvusta. Rikosluvut olivat jo ennestäänkin korkeampia kuin kantaväestön vastaavat, mutta nyt joku on lisännyt kierroksia entisestään: Turussa nuorten ulkomaalaistaustaisten tekemät pahoinpitelyrikokset lisääntyivät yli 80 prosenttia. Turun poliisipäällikkö Tapio Huttunen: "Erityisesti nuorten osalta jotakin on tehtävä pian. Meillä ei ole varaa menettää tätä sukupolvea." Eikö ongelma kosketa pelkästään Turkua. Kaikkialla kuvio toistuu. Kaikkialla ulkomaalaisten rikollisuus on korkeampaa. Aivan erityisesti kunnostaudutaan väkivallan saralla; pahoinpitelyissä ja seksuaalirikoksissa.

Samaan aikaan toisaalla:

Sisäisen turvallisuuden hankevalmistelupöytäkirjoihin kirjataan:

* Asiantuntijaryhmä valmistelee poikkihallinnolliset strategiset linjaukset, tavoitteet ja toimenpiteet, joilla edistetään hyviä etnisiä suhteita ja etnistä yhdenvertaisuutta sekä monipuolista vuorovaikutusta eri etnisten ryhmien välillä sekä parannetaan maahanmuuttajien turvallisuutta.

* Huomiota tulee kiinnittää maahanmuuttajiin kohdistuviin rasistisiin rikoksiin ja keinoihin niiden vähentämiseksi. Lisäksi tulee tarkastella laajemmin seikkoja, jotka vaikuttavat maahanmuuttajien turvallisuuteen ja turvallisuuden tunteeseen.

* Asiantuntijaryhmän tulee kuulla maahanmuuttajia, jotta heidän näkemyksenä ja tarpeensa tulevat otetuksi huomioon.


On epäilemättä hienoa, että hyvistä etnisistä huolehditaan ja rasistisiin rikoksiin tartutaan ja maahanmuuttajien näkemykset huomioonotetaan, mutta miksi Suomen sisäisestä turvallisuudesta vastaava työryhmä jättää kokonaan mainitsematta ulkomaalaisten suomalaisiin kohdistamat väkivaltarikokset? Eikö niitä ole olemassa? Onko niitä niin vähän, että ne voidaan merkityksettömänä unohtaa?

Vai onko se niin vaikeaa kirjoittaa siihen valmisteludokumenttiin, että suurelta osin työttömiksi ja syrjäytyneiksi kuka mistäkin syystä etukäteen tuomitut nuoret miehet eivät tule vähentämään suomalaisiin kohdistuvaa väkivaltarikollisuutta. He tulevat kasvattamaan sitä.

Eikö järki riitä yksinkertaiseen laskutoimitukseen: jos maahanmuuttajien rikosluvut kantaväestöön nähden ovat kaksinkertaiset ja kasvamassa, maahanmuuttajien määrän kasvattaminen ei millään ilveellä auta vähentämään jo ennestäänkin synkkiä sisäisen turvallisuuden tunnuslukuja. Ainakaan, jos tulijoiden asenne ja mielenlaatu on sama kuin aiemmin tänne otettujen.

Ehkä mouhoan turhaan. Ehkä minun pitäisi ymmärtää, että maan sisäiset asiat eivät välttämättä kuulu enää minulle. Tai sinulle. Itsehän he sen toteavat: "Sisäasiainministeriö kehittää aktiivista, kokonaisvaltaista ja johdonmukaista maahanmuuttopolitiikkaa, joka ottaa täysimääräisesti huomioon niin työvoiman tarpeen, maahanmuuttajien moninaiset lähtökohdat kuin kansainväliset velvoitteet."

Yhden ryhmän täysimääräinen huomioonottaminen unohtui taas kerran. Arvaa, minkä?

-- Matias

Lue myös nämä:
* Ari Laakso Turun Sanomien nettiversiossa
* Russ: Turvallista Suomea maahanmuutolla

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ruotsi ohittanut Suomen rikostilastoissa

ks.
http://tinyurl.com/225bwf

Matias Turkkila kirjoitti...

Informatiivinen taulukko, kiitokset. Tokihan se valtiovallan tavoite "Suomesta Euroopan turvallisin maa vuoteen 2015 mennessä" niinkin toteutuu, että kaikkien muiden maiden turvallisuus rapautuu kautta rapautetaan.