maanantai 28. tammikuuta 2008

Vihreät nuoret vs Perussuomalaiset nuoret

Kaksi kannanottoa kerjäläisasiaan, toinen vihreiltä nuorilta, toinen perussuomalaisilta nuorilta. Molempi pahempi, mutta kumpi järkevämpi ja/tai puhuttelevampi?

VihreetPerukset
Kaikille Suomessa oleskeleville yhtäläiset oikeudet

Viime aikoina tiedotusvälineissä on keskusteltu Helsingin kaduilla kerjäävistä ihmisistä ja turvapaikanhakijoiden karkotuksista. Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNOn mukaan molemmissa kysymyksissä huomio tulee kiinnittää kaikkien mahdollisuuksiin elää Suomessa tasavertaisina, itsenäisinä ihmisinä.

"Esimerkiksi kerjäämisen taustalla on yleensä se, että ihmisellä ei ole todellista mahdollisuutta työhön, opintoihin tai sosiaaliturvaan. Nämä oikeudet on taattava kaikille Suomessa oleskeleville", vaatii ViNOn puheenjohtaja Heikki Korpela.

Suhtautumistapa kahteen erilaiseen ryhmään, kerjäläisiin ja turvapaikanhakijoihin, on ollut yhteiskunnasta sulkeva. ViNOn mielestä tarvitaan päinvastoin avoimempi kansalaisuuskäsitys uhkakuvien sijaan.

Suuri osa romanikerjäläisistä on kotoisin Itä-Euroopan maista, joissa romaniväestön tilanne on erittäin kehno. Kerjäläisiä on kuitenkin haluttu jopa karkottaa lähtömaahansa rikokseksi koetun kerjäämisen nojalla. "Sen enempää kerjäläisiä kuin turvapaikanhakijoitakaan ei pidä koskaan karkottaa oloihin, joissa he voivat joutua väkivallan tai syrjinnän kohteiksi", vaatii ViNOn puheenjohtaja Laura Nordström.

Kotoutuminen ja laajemmin normaali elämä edellyttävät mahdollisuutta oleilla ja toimia maassa ilman karkotuksen tai syrjinnän pelkoa. Erityisesti turvapaikanhakijoiden sulkeminen eristyksiin säilöönottokeskuksiin ehkäisee kotoutumista. ViNO vaatiikin turvapaikanhakijoiden säilöönottamista lopetettavaksi.

Maahanmuuttajien integroitumista käsitellään Euroopan Vihreiden Nuorten (FYEG) ja HYYn Vihreiden järjestämässä seminaarissa 25.-27.1. Helsingissä. Seminaarissa puhuu tutkijoita, parlamentaarikkoja sekä mm. italialainen senaattori Tana de Zulueta.

Lisätietoja:
Puheenjohtaja Laura Nordström
Puheenjohtaja Heikki Korpela
Sosiaaliturvaa ja sosiaalista turvattomuutta

Yhteiskuntamme peruspilareihin kuuluu sosiaalinen tasavertaisuus. Jokainen kansalaisemme on oikeutettu sosiaaliturvaan. Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto haluaa lauantaina 26.1.2008 julkaisemassaan tiedotteessaan laajentaa sosiaaliturvaa jokaiseen maassamme oleskelevaan, mukaan lukien Helsingin kaduilla eläviin itäeurooppalaisiin kerjäläisiin, joista erityisesti romanialaiset ovat olleet viime päivinä esillä. Mielestämme tämä Vinon esitys antaa Itä-Euroopan köyhälistölle väärän signaalin.

Perussuomalaiset Nuoret katsovat, että jokaisen valtion on turvattava omien kansalaistensa asema. Monet kerjäläiset haluaisivat omien puheidensa mukaan palata kotimaahansa. Tällaiseen haluun paras rahallinen ja käytännöllinen apu löytyy Romanian suurlähetystöstä, eikä Suomen veronmaksajien lompakosta. Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton vaatimus ei ole kestävä. Suomen valtion talous ei kestä sosiaaliturvan laajennuksia jokaiselle maassamme oleskelevalle. Tämä vaatimus toteutuessaan voi pahimmillaan johtaa sosiaaliturvan väärinkäyttöön ja hallitsemattomaan maahanmuuttoon. Sosiaaliturvan laajennus kuitenkin revitään veronmaksajien selkänahasta.

Perussuomalaiset Nuoret hyväksyvät mahdollisuuden työntekoon. Jokaisella maassa oleskelevalla pitää olla mahdollisuus työntekoon. Jos tästä mahdollisuudesta huolimatta päädytään ennemmin kerjäämään kaduilla, on viime kädessä Suomen valtion ryhdyttävä toimiin ongelman ratkaisemiseksi. Kerjääjät ja muut epämääräiset norkoilijat kauppakeskusten liepeillä saattavat aiheuttaa etenkin vanhemmalle väestölle turvattomuuden tunnetta, ja jopa pelkotiloja.

Haluammekin kysyä, mihin toimiin Suomen hallitus ryhtyy, jotta kerjäämisongelma ei tästä enää pahenisi?

Lisätietoja:
Johannes Nieminen
p. 044 550 0655

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Katselin eilen muistaakseni TV1:stä keskustelua aiheesta. Kukaan ei ottanut esille asiaa, jota itse ihmettelen ja kummastelen. Jos nämä romanit ovat kerta niin köyhiä ettei mitään ole niin millä ilveellä he ovat kaukaa Romaniasta tänne tulleet? Matka maksaa satoja euroja ja oikeasti köyhällä ei ole mitään mahdollisuutta tulla omin neuvoin tänne. Homma haiskahtaa oudolta.