tiistai 23. syyskuuta 2008

Euroopan vaarallisin maa

Kylläpäs toissapäiväinen Psycho dad -vitsini happani oikein pahemman kerran. Eipä puuttunut kuin se, että olisin kirjoittanut dad:n ja mam:n lisäksi Psycho Boy:sta.

Toissapäivänä nauroin. En naura enää. Kukaan ei naura enää.

Pääministeri Matti Vanhanen pohtii oman nauramattomuudensa lomassa seuraavia: "Pelkät ikärajan tiukennukset eivät välttämättä riitä. Nyt on syytä pohtia, voidaanko käsiaseita ylipäätään antaa yksityisille ihmisille."

Tällainen tuntuisi varsin jyrkältä toimenpiteeltä, mutta kannattaa huomata, mitä 61 miljoonan asukkaan Isossa Britanniassa tapahtui vuonna 1996. Silloin Thomas Hamilton -niminen mies käveli sisään Dunbladen kouluun ja tappoi seitsemäntoista ihmistä, lähinnä pikkulapsia. Tapauksen jälkimainingeissa maan yksityisten ihmisten omistamat käsiaseet kiellettiin ja takavarikoitiin.

Viiden miljoonan asukkaan Suomessa on nyt vuoden sisällä, kahdessa erillisessä tapauksessa, murhattu saman verran ihmisiä kuin Ison Britannian lainsäädännön muuttaneessa tapauksessa. Jos suhteutetaan nämä asiat väkilukuun, Isoon Britanniaan verrattuna Suomen "School Shooting":eissa on nyt päässyt hengestään kaksitoistakertainen määrä ihmisiä.

Jos olisin ollut jo ennestään kallellaan käsiasteiden kieltämistä vastaan, ei nykyisessä tilanteessa olisi kovin vaikeaa keksiä argumentteja käsiaseiden täyskieltoa vastaan. En kuitenkaan itse lähde tälle tielle. Vaikka aseet olivat Dunbladen, Jokelan ja nyt Kauhajoen tapauksissa mahdollistava tekijä, ne eivät kuitenkaan olleen tilanteiden varsinainen syy.

Saamme epäilemättä kuulla ja lukea lähipäivinä monelta taholta, mikä tai mitkä kyseiset syyt olivat. Koska tapauksen tutkinta on vasta aivan alussa, lienee järkevää pidättäytyä enemmiltä arvailuilta ja jäädä odottavalle kannalle.

Ehkä pääministeri Vanhasenkin olisi syytä tehdä näin. Lääke kun yleensä on tapana määrätä vasta diagnoosin jälkeen. Ei sitä ennen.

Jos tähän ei katsota olevan aihetta, vaan kielletään sokkona se, mikä tuntuu vaarallisimmalta, ja mikä on helpointa kieltää, niin ehkä olisi lainsäädännöllisin keinoin syytä kieltää yksi erityisen vaarallinen, tunnetusti terveyttä ja henkeä uhkaava asia. Nimittäin Suomessa asuminen.

Ei kommentteja: