tiistai 9. syyskuuta 2008

HS: Ministeriltä pääsi lausunto

Lähetin pari päivää sitten Iltalehteen, Iltasanomiin, Kalevaan ja HS:n poliittiseen toimitukseen uutisvinkin. Vinkki sisälsi tämän tekstin. HS aktivoitui ensimmäisenä:

NÄKÖKULMA / Ministeriltä pääsi lausunto

Kirjoittaja: Pekka Vuoristo
Julkaistu: Helsingin sanomat, 9.9.2008

Monikaan ei tainnut panna merkille, mitä työministeri Tarja Cronberg (vihr) viime tiistaina pidetyssä seminaarissa sanoi yritysten henkilöstön monimuotoisuudesta.

Jokunen valpas Helsingin Sanomien lukija kuitenkin löysi tekstin työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilta. Kiitos vinkeistä, ministeriltä päässyt lausunto ansaitsee tulla lainatuksi vaikka vähän myöhässäkin.

"Henkilöstön monimuotoisuus on vahvuus yritykselle", ministeri sanoi. Jos töissä on erilaisia ihmisiä, se houkuttaa myös erilaisia asiakkaita ja yritys osaa myös tehdä tuotteita erilaisiin tarpeisiin, hän perusteli.

Ministeri jatkoi: "Yrityksen olisi hyvä tietää, että sen työyhteisö on riittävän monimuotoinen. Sen tulisi tarkastaa puolivuosittain, että palkkalistalta löytyy eri sukupuolia, eri ikäryhmiä, kieliä, perhetaustoja, etnisiä taustoja, sukupuolista suuntautumista, vammaisuutta, vakaumusta ja uskontoja."

Anteeksi kuinka?

Laki yksityisyyden suojasta työelämässä sanoo näin: "Työnantaja saa käsitellä vain välittömästi työntekijän työsuhteen kannalta tarpeellisia henkilötietoja, jotka liittyvät työsuhteen osapuolten oikeuksien ja velvollisuuksien hoitamiseen tai työnantajan työntekijöille tarjoamiin etuuksiin taikka johtuvat työtehtävien erityisluonteesta."

Jos työntekijöitä on niin paljon, että yritys laatii heistä tiedoston, sitä tehtäessä on noudatettava henkilötietolakia. Siinä nimenomaan kielletään käsittelemästä tietoja, jotka kuvaavat esimerkiksi rotua tai etnistä alkuperää, yhteiskunnallista, poliittista tai uskonnollista vakaumusta, sairautta tai vammaisuutta sekä sukupuolista suuntautumista.

Epäilemättä ministeri tarkoitti sammakollaan edistää suvaitsevaisuutta työelämässä. Mutta arkista työelämää vähänkin tuntevalla ministerin lausunto saa hälytyskellot soimaan, vaikka ei olisi minkäänlaista lakien tuntemusta.

PEKKA.VUORISTO@HS.FI KIRJOITTAJA ON HELSINGIN SANOMIEN POLITIIKAN TOIMITTAJA.

5 kommenttia:

jmk kirjoitti...

Pointsit hesarille jutun nostamisesta esiin. Ja samalla pari miinuspistettä: HS:n keskustelupalstalle ei päästetty mainintaa, että Turkkilaista tuumintaa kommentoi Cronbergin lausuntoa jo 5 päivää ennen hesaria. Varjohesari

Johannes Nieminen kirjoitti...

Perussuomalaiset Nuoret ilmoittivat myös Hesarille ja myös muillekin medioille. Eipä julkaistu missään.

http://www.ps-nuoret.net//content/view/208/41/

Matias Turkkila kirjoitti...

Johannes: ok. Vuoristo tosiaan käytti sanavalintaa "jokunen valpas". En sinänsä kärtä idean omistajuutta, yritän vain alleviivata sitä, että kohtalaisen pienellä vaivalla on mahdollista nostaa punavihertörttöilyä valtakunnallisen keskustelun tasolle.

Nämä friend-or-foe-mekaniikat näyttävät tämänkertaisen harjoitustehtävän valossa menevän siten, että jos demarimyönteinen HS saa tilaisuuden kampittaa vihreitä, se tekee sen, vaikka sitten joutuisi hieman tinkimään mokudogmastaan.

Hyvä tietää, että näin on.

herranen kirjoitti...

Cronbergin selitys puheilleen HS:n mielipidesivulta:

Käytin virheellistä sanavalintaa

HS kiinnitti (9.9.) huomiota seminaaripuheeseeni henkilöstön monimuotoisuudesta. Puheeni viesti oli, että henkilöstön monimuotoisuus on vahvuus yritykselle.

Kun töissä on erilaisia ihmisiä, se houkuttelee myös erilaisia asiakkaita. Myös yrityksen kyky tehdä tuotteita erilaisiin tarpeisiin vahvistuu.

Yrityksen tulee toiminnassaan ottaa huomioon, että sen palkkalistoilla on mitä todennäköisemmin hyvin erilaisia ihmisiä. Tarkoitan tällä sitä, että työyhteisöstä löytyy eri sukupuolia, eri ikäryhmiä, kieliä, perhetaustoja, etnisiä taustoja, sukupuolista suuntautumista, vammaisuutta, vakaumusta ja uskontoja.

Monimuotoisuuden huomioimisella tarkoitan sitä, että yritys huomioi, että sen työntekijöiden keskuudessa on erilaisia elämänkatsomuksia ja perhetilanteita. Työnantajan pitää toiminnassaan ja henkilöstöpolitiikassaan olla herkkä tällaiselle erilaisuudelle.

Missään nimessä yrityksen tai työnantajan ei tule rikkoa lakia yksityisen suojasta laatimalla listoja henkilöstönsä erilaisuudesta. Puheessani käytin virheellistä sanavalintaa.

Tärkeää on, että yritysten toiminnassa huomioidaan se, että työntekijät ovat erilaisia monin eri tavoin, ja kunnioitetaan heidän erilaisuuttaan. Monimuotoisuus muodostuu tällöin yhtiön voimavaraksi.

Jukka Aakula kirjoitti...

Pointsit sulle ja Johannekselle. Huomasinkin jutun, kun olin sinun juttusi ensin lukenut.